Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія»: актуальні питання декларування доходів громадян

опубліковано 05 квітня 2024 о 10:36

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області проведено чергову «гарячу лінію» з питань кампанії декларування доходів громадян. На питання додзвонювачів відповідала заступник начальник управління  оподаткування фізичних осіб Лариса Кривохиж.

Зокрема, в ході «гарячої лінії» громадяни цікавились який документ повинна надати контролюючому органу фізична особа – резидент, яка отримала іноземні доходи, якщо податки сплачувались за межами України. Посадовець роз’яснила, що фізична особа – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід, уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.

Серед інших запитань було також питання як оподатковується ПДФО дохід від продажу фізичною особою нерухомого майна, отриманого у подарунок. Лариса Кривохиж роз’яснила, що не оподатковується один раз протягом звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) нерухомого майна. Дохід від продажу фізичною особою нерухомого майна, отриманого у подарунок, що перебуває у власності менше трьох років, підлягає оподаткуванню на загальних підставах за ставками 5 відс. або 18 відс., залежно від кількості проданих об’єктів протягом звітного (податкового) року.

Також посадовець звернула увагу на випадки, коли платнику необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи та порадила для спрощення процесу звітування скористатись сервісом передзаповнення декларації, доступ до якого є в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua).

В ході спілкування усі додзвонювачі отримали вичерпні відповіді на свої питання.