Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нюанси реєстрації РРО/ПРРО йшлося під час телефонної «гарячої лінії»

опубліковано 28 червня 2024 о 12:42

Нещодавно у ДПІ у м. Рівному Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо нюансів реєстрації реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО). На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Людмила Сучик.

Під час «гарячої лінії» додзвонювачі цікавились первинною реєстрацією РРО в контролюючому органі. Саме первинній реєстрації підлягають моделі (модифікації) РРО, що містяться у першій частині Реєстру РРО та раніше не були зареєстровані, тобто які не експлуатувалися (нові).

Чимало запитань прозвучало і стосовно послідовності дій платника для реєстрації ПРРО. Посадовець роз’яснила, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п.63.3 ст.63 Податкового кодексу України. Тобто необхідно подати повідомлення за формою 20-ОПП щодо господарської одиниці, де буде використовуватися даних касовий апарат.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО, що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій.

Платники  також цікавились, протягом якого часу можна використовувати ПРРО, якщо немає інтернету. Людмила Сучик зазначила, що законодавством дозволено на період дії воєнного стану проводити розрахункові операції на ПРРО в режимі офлайн понад строки, що визначені у статті 5 Закону про РРО. У разі тимчасової відсутності мережі «інтернет» платники податків можуть використовувати фіскальні номери з діапазону, сформованого сервером ДПС.

Начальник ДПІ звернула увагу, що перевірити реєстрацію РРО/ПРРО суб'єкт господарювання може у відкритій частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua), в меню Реєстри у вкладці «Інформація про РРО» шляхом пошуку за їх даними.

На усі запитання додзвонювачів посадовець відповіла фахово та конструктивно.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX