Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нюанси оподаткування доходу у вигляді спадщини (подарунку)

опубліковано 25 квітня 2024 о 10:20

Днями начальник Рокитнівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області Ніна Ковалевич провела для платників податків практикум з питань оподаткування доходу у вигляді спадщини (подарунку) та подання  декларації про майновий стан і доходи.

В ході навчання податківець зазначила, що відповідно до Податкового кодексу України (далі - ПКУ) зазначені об’єкти дарування, подаровані платнику податку на доходи фізичних осіб (податок) іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV ПКУ для оподаткування спадщини. 

Також відмітила, що вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не зазначені у п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 ПКУ, зокрема членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується  за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 відсотків).

Податківець поінформувала, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Насамкінець Ніна Ковалевич розповіла про порядок подання декларації про майновий стан і доходи через електронні сервіси ДПС а також поінформувала про можливості безкоштовного мобільного застосунку «Моя податкова».

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»