Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості оподаткування доходів новорічних артистів, продавців ялинок та ведучих свят

опубліковано 13 січня 2020 о 09:55

Управління у м.Рівному ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що оподаткування винагороди Діда Мороза і Снігуроньки та інших казкових персонажів під час святкування Нового року та Різдвяних свят здійснюється згідно з нормами ПКУ і залежить від статусу цих громадян — здійснює діяльність як ФОП, працює за цивільним договором з іншими платниками податків чи надає послуги без державної реєстрації самостійно.

У разі надання таких послуг у межах підприємницької діяльності податок сплачується залежно від обраної системи оподаткування — сплата єдиного податку чи включення до доходів загальної системи оподаткування. Також підприємницький статус такої фізичної особи має бути зазначений у договорі, а замовнику доцільно отримати від нього виписку або витяг з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію його як суб'єкта підприємницької діяльності.

Новорічні персонажі, які працюють на корпоративних вечірках, дитячих святах або беруть участь у театралізованих виставах, що тривають напередодні та під час зимових канікул, які організовані юридичними особами чи приватними підприємцями, отримають свій заробіток за мінусом податку, так як згідно з нормами розділу ІV ПКУ «Податок на доходи фізичних осіб» податкові агенти (хто виплачує дохід) зобов’язані утримати податок та перерахувати його до бюджету. Такі суми виплаченого доходу мають зазначатися у формі №1ДФ за ознакою доходу 01.

Доход, які не оподатковувалися під час виплати, але не звільненні від оподаткування, підлягають обов’язковому декларуванню.

З цією метою отримувачам таких доходів за місцем реєстрації потрібно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року та сплатити до бюджету ПДФО за ставкою 18 % та 1,5 % військового збору.

Слід зазначити, що продаж найпопулярнішого новорічного товару серед населення — ялинок та іграшок оподатковується за такими ж правилами.