Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про джерела наповнення бюджетів місцевих громад говорили під час вебінару з керівниками територіальних громад

опубліковано 26 квітня 2021 о 15:43

Днями в Головному управлінні ДПС у Рівненській області відбувся онлайн захід для керівників та фінансових підрозділів  територіальних громад  області на тему  «Податкові надходження як основа фінансової спроможності територіальних громад».

Під час заходу обговорено питання щодо резервів наповнення місцевих бюджетів за рахунок сплати майнових податків, податку на доходи фізичних осіб, погашення податкових боргів, а також питання виплати офіційної заробітної плати, декларування громадянами отриманих доходів, у т.ч. іноземних, застосування касових апаратів тощо.  

Під час спілкування заступник начальника ГУ ДПС у Рівненській області Надія Друзюк зазначила, що для того щоб розвивати свою громаду, влаштовувати благоустрій на території необхідно шукати резерви щодо збільшення надходжень до бюджетів і в цьому напрямку важлива системна робота органів місцевого самоврядування з податковою службою області.

Начальник управління податкового адміністрування юридичних осіб  Олена Дімітрук звернула увагу керівників громад на проведення заходів з боку місцевої влади з питань оформлення правовстановлюючих документів на землю з господарюючими суб’єктами, що є однією з причин бюджетних втрат.

Ще однією важливою темою обговорення посадовцями стало й питання легалізації найманої праці. Начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Людмила Кончук акцентувала увагу на дотриманні працедавцями вимог законодавства про працю, адже неукладання трудових угод з працівниками, виплата зарплат у “конвертах” не лише зменшують надходження до бюджету, а й позбавляють працівників соціальних гарантій та права на належне пенсійне забезпечення. 

На завершення зустрічі Надія Друзюк зазначила, що лише якісний контроль у межах повноважень та обмін інформацією з територіальними громадами дозволяють податковій службі вчасно реагувати на неналежне виконання податкових зобов’язань господарюючими суб’єктами.