Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове добровільне декларування під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 04 серпня 2022 о 11:35

Начальник Млинівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Олієвська надала відповіді на питання громадян у ході телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Пропонуємо Вашій увазі деякі з питань: 

Що може бути об’єктом добровільного декларування?

Об'єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, навіть об’єкти незавершеного будівництва, які не прийняті в експлуатацію, але майнові права на які належать декларанту, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби , пам’ятні банкноти та монети), частки чи паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Які наслідки у разі не сплати або сплати не в повному обсязі задекларованої суми збору?

У разі несплати або сплати не в повному обсязі суми збору така декларація вважається неподаною, а також на декларанта не поширюються державні гарантії і звільнення від відповідальності (п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ).

Чи затверджено порядок відкриття, закриття та зарахування коштів на спеціальний рахунок?

Так. Постановою Правління Національного банку України від 05 серпня 2021 року № 83 затверджено Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Який термін сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання одноразової декларації?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється протягом 30 календарних днів з дати подання декларації або трьома рівними частинами:

- першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

-  другого платежу - до 1 листопада 2023 року;

- третього платежу - до 1 листопада 2024 року у разі вибору декларантом альтернативної ставки збору (п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ).

При цьому порядок вибору порядку сплати збору зазначається декларантом самостійно у декларації у розділі XII декларації (або протягом 30 календарних днів або трьома рівними частинами).

Чи передбачена відповідальність за задекларовані активи?

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом,а не обов'язком фізичної особи . Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Які наслідки у разі не сплати або сплати не в повному обсязі задекларованої суми збору?

У разі несплати або сплати не в повному обсязі суми збору така декларація вважається неподаною, а також на декларанта не поширюються державні гарантії і звільнення від відповідальності (п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ).


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»