Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості реєстрації осіб платниками ПДВ говорили під час "гарячої лінії" у Вараській ДПІ

опубліковано 31 серпня 2022 о 11:04

Нещодавно у Вараській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості реєстрації осіб платниками ПДВ».

На запитання платників податків відповідала заступник начальника Вараського відділу податків і зборів з юридичних осіб Наталія Радчук.

Надаємо відповіді на актуальні запитання.

Чи можуть платники єдиного податку бути платниками ПДВ?

Платники єдиного податку третьої групи, які обрали ставку єдиного податку у розмірі 3 відс. доходу, а також сільськогосподарські товаровиробники – платники єдиного податку четвертої групи можуть бути платниками ПДВ.

Чи може особа добровільно зареєструватися як платник ПДВ?

Згідно з п. 182.1 ст. 182 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ), якщо особа, яка відповідно до п. 181.1 ст. 181 ПКУ не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої ст. 181 ПКУ суми (1000000 гривень), вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою.

Який термін подання заяви за формою № 1-ПДВ платником єдиного податку  у разі добровільної зміни ставки ЄП?

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

Які документи подаються разом з реєстраційною заявою платника ПДВ?

Для реєстрації особи як платника ПДВ з метою підтвердження відповідності особи вимогам, визначеним ст. 180, п. 181.1 ст. 181, п. 182.1 ст. 182 та п. 183.7 ст. 183 ПКУ на вимогу контролюючого органу подаються будь-які первинні документи бухгалтерського обліку, що засвідчують факт здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню (акт виконаних робіт, касовий чек, платіжне доручення тощо).

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»