Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове добровільне декларування - під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 23 вересня 2022 о 15:35

Начальник Дубенського  відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Алла Панчук надала відповіді на питання громадян у ході телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Відповіді на питання, які цікавили платників податків: 

Що може бути об’єктом добровільного декларування?

 Об'єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, навіть об’єкти незавершеного будівництва, які не прийняті в експлуатацію, але майнові права на які належать декларанту, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби , пам’ятні банкноти та монети), частки чи паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

 Чи повинен декларант відкривати у банку  поточний рахунок із спеціальним режимом, якщо кошти, які він бажає задекларувати, вже розміщені у банку?

 Положення Податкового Кодексу, яким передбачено обов’язок  декларанта відкривати спеціальний  рахунок в банку, поширюються  виключно на кошти у готівковій формі (в національній та іноземній валютах). Отже, дані  вимоги не застосовуються до коштів, які вже розміщені декларантом на поточних рахунках у банку.

Чи затверджено порядок відкриття, закриття та зарахування коштів на спеціальний рахунок?

Так. Постановою Правління Національного банку України від 05 серпня 2021 року № 83 затверджено Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

. Чи передбачена відповідальність за задекларовані активи?

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом,а не обов'язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Чи потрібен переклад документів, які надаються одночасно з поданням одноразової (спеціальної) добровільної декларації, у разі якщо об’єкти декларування знаходяться за межами України?

 Відповідно до абзацу десятого п.п. 7.2 п. 7 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України декларант зобов’язаний документально підтвердити вартість об’єктів декларування шляхом додання до одноразової (спеціальної) добровільної декларації засвідчених належним чином копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі якщо такі об’єкти знаходяться (зареєстровані) за межами України.

Статтею 11 Закону № 5029 встановлено, що основною мовою роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова.

Таким чином, оскільки українська мова як державна мова обов’язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами виконавчої влади, то декларант, у разі якщо об’єкти декларування знаходяться за межами України, одночасно з поданням Декларації зобов’язаний надати легалізовані в установленому порядку документи, які супроводжуються нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»