Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного звязку «гаряча лінія»!

опубліковано 13 жовтня 2022 о 13:55

У  Вараській ДПІ  Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо справляння єдиного податку в умовах воєнного стану. На питання дозвонювачів відповідала начальник Вараського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних  перевірок управління оподаткування фізичних осіб Наталія Бондаренко.

 Надаємо відповіді на запитання, з якими зверталися  платники.

Чи обов’язково платнику єдиного податку, який перебуває на третій групі зі ставкою 5%, переходити на ставку 2%?

Юридична чи фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою І Розділу ХІV Податкового кодексу України та реєструватися платником єдиного податку у визначеному порядку. Тимчасово з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, платники єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

 Для платників податків обрання спрощеної системи оподаткування з особливостями справляння єдиного податку за ставкою 2 відсотки є правом, а не обов’язком. Підприємці, які здійснюють діяльність на третій групі з обраною ставкою 5 відсотків, без змін можуть далі працювати за обраною ставкою.

 Якщо платник обрав єдиний податок за ставкою 2 відсотки, чи буде у нього можливість обрати єдиний податок за іншою ставкою упродовж року?

Так, платник єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не обмежений у праві змінити ставку єдиного податку третьої групи на 3 або 5 відсотків доходу шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки.

При цьому у заяві про зміну ставки суб’єкти господарювання: не заповнюють розділ 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування»;  зазначають у розділі 5.2 «Зміна ставки та групи» у полі «зі ставки» діючу ставку у розмірі 2 відсотки, у полі «на ставку» – обрану ставка у розмірі 3 або 5 відсотки доходу.

 Такі платники єдиного податку мають право змінити ставку 2 відсотки доходу на ставку єдиного податку, яку застосовували до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування.

 Які переваги переходу на ставку у розмірі 2 відсотки для платників податків-спрощенців ?

Основні переваги переходу слідуючі: сплата єдиного податку за пільговою ставкою у розмірі 2% з доходу; призупиняється нарахування та сплата ПДВ (однак, після закінчення воєнного стану потрібно буде нарахувати «умовне» ПДВ за товари/основні засоби, по яком був податковий кредит до такого переходу); реєстраційна сума в СЕА ПДВ та податковий кредит не анулюється, а зберігається протягом періоду застосування ставки 2%; переплата з податку на прибуток може бути використана для сплати цього податку після закінчення військового стану; можливість застосування пільгової ставки не залежить від наявності податкового боргу, обсягу доходу та кількості осіб, які перебувають із ним у трудових відносинах.

 За якою формою звітують платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки у період дії воєнного стану?

Форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. доходу затверджена наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 №124 Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії військового, надзвичайного стану в Україні, який зареєстровано в Міністерстві ю