Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування РРО/ПРРО - під час роботи «гарячої лінії»

опубліковано 18 жовтня 2022 о 15:44

Нещодавно у Радивилівській ДПІ ГУ ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Про застосування РРО/ПРРО». На запитання громадян відповідала  начальник Радивилівської ДПІ Людмила Федун.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Як здійснити скасування реєстрації ПРРО?

Скасування реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316604) з позначкою «Скасування реєстрації», яка подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків засобами Електронного кабінету чи засобами телекомунікацій, або на підставі Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316701) з позначками «несправність» або «крадіжка пристрою чи компрометація ключа» шляхом виключення його з реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі. В окремих випадках реєстрація ПРРО скасовується автоматично фіскальним сервером.

Чи необхідно реєструвати КОРО на програмний РРО?

Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій

Як торгувати тютюном або алкоголем у безготівковій формі?

Суб’єкт господарювання, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (тютюновими виробами), може здійснювати продаж таких товарів у безготівковій формі (у тому числі шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установи банку). Але таку торгівлю можна проводити тільки за умови застосування РРО та або ПРРО в установленому Законом №265 порядку, під час видачі споживачу алкогольної продукції та обов’язкової видачі у паперовій та/або електронній формі фіскального касового чека, в якому зазначає форму оплати – безготівкова.

Чи потрібно засвідчувати відкриття зміни при роботі з ПРРО?

Касир, що здійснює розрахункові операції засобами такого ПРРО, має засвідчувати: відкриття зміни; проведення розрахункової операції шляхом накладання на повідомлення про відкриття зміни, розрахунковий документ/Z-звіт свого електронного підпису або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО (J/F1391802). Форма розміщена в розділі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету. При зміні кваліфікованого електронного підпису касира необхідно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391802 зі зазначенням даних про ідентифікатор ключа з нового сертифіката.

 

Які дії суб’єкта господарювання якщо був змінений кваліфікований електронний підпис касира для використання в програмному РРО?

При зміні кваліфікованого електронного підпису касира для роботи з програмним реєстратором розрахункових операцій суб’єкту господарювання (користувачу) необхідно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391802 із зазначенням даних про ідентифікатор ключа з нового сертифіката касира.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX