Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коструктивний діалог: на порядку денному збільшення надходжень до бюджету

опубліковано 24 жовтня 2022 о 14:23

В рамках постійної взаємодії контролюючих органів з територіальними громадами  фахівці ГУ ДПС у Рівненській області провели зустріч з керівництвом Тараканівської територіальальної громади. У заході взяли участь начальник Дубенського відділу податків і зборів з юридичних осіб Ніна Бакулевич, начальник Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Алла Панчук, голова Тараканівської територіальальної громади Наталія Сорочинська та начальник фінансового відділу Тараканівської громади Олена Воловник.

В ході зустрічі було розглянуто ряд питань щодо вирішення проблемних моментів у забезпеченні надходжень до місцевого бюджету, пошуку додаткових резервів, зменшення податкової заборгованості та проведено аналіз виконання дохідної частини бюджету громади у 2022 році. Одночасно сторони обговорили проєкт дохідної частини бюджету громади на 2023 рік.

Ніна Бакулевич здійснила аналіз по суб’єктах господарювання – юридичних особах, які зареєстровані на території громади, зокрема великих сільськогосподарських товаровиробників - платників єдиного податку четвертої групи, земельного податку та орендної плати.

Алла Панчук звернула увагу присутніх на залучення до декларування доходів громадян, які надають послуги з обробітку землі та збору урожаю власною сільськогосподарською технікою, а також декларування доходів громадян, які самостійно обробляли власні земельні ділянки  чи паї загальною площею понад 2 га та отримали доходи, які підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором. Податківець наголосила, що робота у напрямку залучення таких громадян до оподаткування позитивно впливатимуть на стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури.

Одночасно, фахівець зауважила, що велику частку в надходженнях до бюджету громади складає податок на доходи фізичних осіб, плата за землю та податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, та звернула увагу на проведення аналізу сплати податків від суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території населеного пункту, та забезпеченні контролю за надходженням таких податків, від яких залежить соціально-економічний розвиток громади.

Посадовець також нагадала присутнім, що одним із джерел наповнення місцевих бюджетів є легалізація неоподаткованих в минулому активів в рамках дії податкової амністії та повідомила, що  для легалізації неоподаткованих активів тепер громадяни мають ще більше часу, адже податкову амністію продовжено до 1 березня 2023 року.

Підбиваючи підсумки, учасники заходу  дійшли згоди, що відкрита співпраця податківців з територіальними громадами є одним із важливих та дієвих напрямів наповнення місцевих бюджетів.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX