Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про збільшення розміру єдиного соціального внеску підприємцям Сарненщини

опубліковано 25 жовтня 2022 о 13:11

Днями у Сарненській ДПІ  Головного управління ДПС у Рівненській області заступник начальника Вараського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Олена Мичка провела тренінг з платниками податків щодо  змін та новацій у податковому законодавстві. Зокрема, підприємці  отримали роз'яснення про розмір єдиного соціального внеску (далі ЄСВ), який слід сплачувати з 1 жовтня 2022 року за себе, а також роботодавцями за найманих працівників.

 Під час зустрічі посадовиця інформувала, що збільшення ЄСВ пов'язано з тим, що з 1 жовтня 2022 року, згідно з Держбюджетом на 2022 рік, збільшується розмір мінімальної зарплати. Він становитиме:  у місячному розмірі - 6700 грн (тобто на 200 грн більше ніж було встановлено з 1 січня 2022 року - 6500 грн);  у погодинному розмірі - 40,46 грн (тобто на 1 грн і 20 копійок більше, ніж було з 1 січня 2022 року - 39,26 грн). Отже, із 1 жовтня 2022 року збільшується ряд показників і вони становитимуть:  мінімальний страховий внесок з ЄСВ, який потрібно сплачувати за основних працівників, - 1474 грн; максимальна база для нарахування ЄСВ - 100500 грн.; ЄСВ для ФОПів-єдинників, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у розрахунку на місяць -1474 грн.

Олена Мичка також нагадала, що ФОПи-єдинники та ФОПи, які перебувають на загальній системі оподаткування, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність або є членами фермерського господарства, звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни та протягом наступних 12 місяців. Однак це право не позбавляє права платників ЄСВ добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ в декларації з метою отримання страхового стажу.

Насамкінець посадовиця поінформувала присутніх про електронні сервіси від ДПС та про можливість громадян легалізувати доходи, з яких не були сплачені податки або були сплачені не у повному обсязі.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»