Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків та наслідки відмови від нього

опубліковано 23 листопада 2022 о 10:11

Нещодавно у Вараській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Сервіси ДПС. Порядок отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків та наслідки відмови від нього».

На запитання платників податків відповідав начальник Вараської ДПІ Людмила Воронюк.

Надаємо відповіді на запитання, з якими зверталися  платники.

 

Що таке реєстраційний номер облікової картки платника податків?

Реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) (раніше індивідуальний податковий номер (ІПН)) - це цифровий код, необхідний кожному платнику податків для обліку в податкових органах. Протягом усього життя, РНОКПП (ІПН) не змінюється (крім випадків пов'язаних з релігійними переконаннями).

Після смерті платника податків реєстраційний номер втрачає актуальність і не може бути присвоєний комусь іншому. Дані, пов'язані з номером, зберігаються в архіві 75 років.

Навіщо потрібен реєстраційний номер облікової картки платника податків?

З одного боку, РНОКПП (ІПН) полегшує діяльність податкової служби, з іншого боку, він корисний і самим громадянам. Крім податкової системи, РНОКПП (ІПН) супроводжує людину в багатьох сферах діяльності, які передбачають соціальні, економічні та трудові відносини.

Наприклад, він прискорює прийняття рішень по різним соціальним виплатам. Теоретично, можна взагалі не звертатися в податкову за реєстрацією себе, як платника податків, але без РНОКПП (ІПН) громадянин не зможете придбати житло, отримати кредит або будь-які пільги, в тому числі, і виплати, чи то державна допомога, зарплата або пенсія та ряд інших послуг.

Які наслідки відмови від реєстраційний номер облікової картки платника податків?

Громадянин можете відмовитися від РНОКПП (ІПН) через релігійні переконання. Замість РНОКПП (ІПН), для ідентифікації, буде використовуватися окремий реєстр, куди будуть внесені серія та номер паспорта. Треба розуміти, що таке рішення створить зайві клопоти, пов'язані з оформленням додаткових довідок, і проблеми, пов'язані з роботою деяких органів. Якщо після відмови у громадянина релігійні переконання зміняться, то він завжди зможете отримати РНОКПП (ІПН).

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»