Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» про оподаткування та сплату єдиного внеску

опубліковано 23 листопада 2022 о 14:53

У Дубенській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань оподаткування та сплати єдиного внеску. На запитання платників податків відповідав заступник начальника Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок податкової звітності Олександр Шевчук.

Надаємо відповіді на актуальні запитання, з якими зверталися платники податків.

Чи повинен знятись з обліку платника ЄВ член фермерського господарства, якщо він уклав трудовий договір з роботодавцем?

Якщо член фермерського господарства, який перебуває на обліку як платник єдиного внеску, уклав трудовий договір з роботодавцем, то він повинен подати до контролюючого органу заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 7-ЄСВ та знятись з обліку у порядку, визначеному розд. V Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162.

Чи сплачують єдиний внесок за себе ФОП у період воєнного стану в Україні?

Тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи – підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

При цьому положення абзацу другого п. 2 частини першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.
Такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за вищезазначений період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Як здійснюється розстрочення та відстрочення заборгованості по сплаті єдиного внеску?

Чинним законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, не передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску.

Які документи повинні надати платники податків для укладання договору про добровільну сплату єдиного внеску?

Платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску з деяких видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, подають до контролюючих органів за місцем проживання:

-          заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції № 449;

-           копію трудової книжки (за наявності);  виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

-          копію документа, що посвідчує особу.

Чи може особа, якій не вистачає до страхового стажу декілька місяців, заключити договір про добровільну одноразову сплату єдиного внеску?

Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (з 01.10.2022 це 1474Х2=2948 грн). 

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»