Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що необхідно знати про Форму 20-ОПП

опубліковано 30 листопада 2022 о 10:55

Демидівська ДПІ ГУ ДПС у Рівненській області інформує суб’єктів підприємницької діяльності, що будівлі, приміщення, земля, автомобілі, інше майно, що використовується у підприємницькій діяльності є об’єктами оподаткування, про які потрібно повідомляти контролюючі органи незалежно від того чи вони є власністю, чи використовується на умовах оренди. Звітуючи про ці об’єкти, платники податків мають подавати Форму 20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність».

Подача повідомлення за формою 20-ОПП передбачена п. 63.3 ст.63 Податкового кодексу України, яка встановлює обов’язок платників податків стати на облік в органах державної податкової служби, а також обов’язок повідомляти податкові органи про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням. Форма 20-ОПП затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 року «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» (Додаток 10).

Повідомлення за формою №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкту оподаткування до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Перевірити подані відомості про об’єкти оподаткування можна самостійно в особистому кабінеті платника податків.

Форма 20-ОПП подається всіма без виключення платниками податків, як юридичними особами, їхніми відокремленими підрозділами (філіями), так і фізичними особами-підприємцями незалежно від системи оподаткування. Особливо актуальна для фізичних осіб – підприємців  вона стала з 2022 року, коли для другої та третьої груп єдиного податку обов’язковими стали реєстратори розрахункових операцій. Для реєстрації РРО необхідно спершу подати інформацію про торгову точку у формі 20-ОПП.

Форма №20-ОПП є одним з ключових елементів при визначенні реальності діяльності підприємства, а відсутність даних по 20-ОПП один із важливих факторів визначення ризиковості підприємства.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»