Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів громадян - під час «гарячої лінії» в Радивилові

опубліковано 29 грудня 2022 о 14:50

Керівником Радивилівської ДПІ Головного управління ДПС в Рівненській області Людмилою Федун проведено сеанс телефонної «гарячої лінії» з платниками податків з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування   активів громадян.

.Надаємо відповіді на  запитання, які найбільш цікавили платників податків.

Чи повинен декларант відкривати у банку  поточний рахунок із спеціальним режимом, якщо кошти, які він бажає задекларувати, вже розміщені у банку?

Положення Податкового Кодексу, яким передбачено обов’язок  декларанта відкривати спеціальний  рахунок в банку, поширюються  виключно на кошти у готівковій формі (в національній та іноземній валютах). Отже, дані  вимоги не застосовуються до коштів, які вже розміщені декларантом на поточних рахунках у банку.

Чи має право фізична особа, яка виявила бажання скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, уповноважити іншу фізичну особу на підставі укладеного договору доручення?

 Відповідно до пп. 6.2 п. 6 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронній формі з урахуванням вимог, встановлених розділом II Кодексу, та особливостей, встановлених підрозділом 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу.

Таким чином, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант має подати особисто в електронній формі.

Як подати одноразову (добровільну) спеціальну декларацію?

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу в електронній формі (п.п. 6.2 п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі-ПКУ)).

 Чи затверджено порядок відкриття, закриття та зарахування коштів на спеціальний рахунок?

Постановою Правління Національного банку України від 05 серпня 2021 року № 83 затверджено Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

 

Який термін сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання одноразової декларації?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється протягом 30 календарних днів з дати подання декларації або трьома рівними частинами.

У разі подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації після 31 серпня 2022 року:

- першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

-  другого платежу - до 1 травня 2024 року;;

- третього платежу - до до 1 травня 2025 року у разі вибору декларантом альтернативної ставки збору (п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ).

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»