Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове (спеціальне) добровільне декларування - під час «гарячої лінії» в Млинові

опубліковано 02 січня 2023 о 10:42

Керівником Млиніівської ДПІ Головного управління ДПС в Рівненській області Зоєю Олієвською проведено сеанс телефонної «гарячої лінії» з платниками податків з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування.

.Надаємо відповіді на  актуальні запитання, які  цікавили платників податків.

Яким чином декларант може скористатися правом одноразового добровільного декларування, у разі наявності у нього  коштів у національній та іноземній валютах у готівковій формі?

Декларант, який  бажає задекларувати кошти в національній  та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання  одноразової добровільної декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України

 Чи має право фізична особа, яка виявила бажання скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, уповноважити іншу фізичну особу на підставі укладеного договору доручення?

 Відповідно до пп. 6.2 п. 6 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ Податкового кодексу одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронній формі з урахуванням вимог, встановлених розділом II Кодексу, та особливостей, встановлених підрозділом 9 прим. 4 розділу ХХ Кодексу.

Таким чином, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант має подати особисто в електронній формі.

 Що може бути об’єктом добровільного декларування?

 Об'єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, навіть об’єкти незавершеного будівництва, які не прийняті в експлуатацію, але майнові права на які належать декларанту, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби , пам’ятні банкноти та монети), частки чи паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Який термін сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання одноразової декларації?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється протягом 30 календарних днів з дати подання декларації або трьома рівними частинами.

У разі подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації після 31 серпня 2022 року:

- першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

-  другого платежу - до 1 травня 2024 року;;

- третього платежу - до до 1 травня 2025 року у разі вибору декларантом альтернативної ставки збору (п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ).

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»