Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання податкового законодавства

опубліковано 17 березня 2023 о 10:03

У Дубровицькій ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся телефонний сеанс «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання податкового законодавства». На запитання платників відповідав начальник податкової інспекції Олег Клюйко.

Під час «гарячої лінії» дозвонювачі, зокрема, запитували чи можуть підприємці-платники єдиного податку другої – четвертої груп проводити розрахункові операції без застосування касових апаратів у разі здійснення роздрібної торгівлі на території села. Посадовець відповів, що при здійсненні роздрібної торгівлі на території села товарами (крім підакцизних товарів) фізичним особам-підприємцям – платникам єдиного податку другої-четвертої груп дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій чи програмних РРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.  Водночас, детально поінформував за яких умов ця норма не застосовується.

В ході заходу громадяни також цікавилися які саме доходи необхідно задекларувати в рамках кампанії декларування. Посадовець поінформував, що згідно вимог Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають: доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;  доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);  спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення; та ряд інших. У разі отримання зазначених доходів громадяни, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції.

Разом з тим посадовець відповів на ряд запитань щодо переваг податкового звітування при використанні електронних сервісів ДПС, зокрема «Електронного кабінету».

Платники податків отримали фахові відповіді на всі запитання відповідно заявленої теми.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»