Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чергова зустріч з питань декларування доходів громадян

опубліковано 17 березня 2023 о 10:12

Фахівці Млинівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області активно проводять масово-роз’яснювальну роботу з питань декларування доходів, отриманих громадянами у 2022 році. 

Начальник Млинівської ДПІ Зоя Олієвська в ході чергової зустрічі з платниками  надала роз’яснення щодо основних випадків та строків подання податкової декларації про майновий стан і доходи, термінів сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору. 

Особливу увагу було акцентовано на оподаткування іноземних доходів. Зокрема, податківець зазначила, що у разі, якщо фізична особа отримала іноземні доходи, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу такого платника, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та оподатковується за ставкою 18 відсотків, визначеною в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України.

Зоя Олієвська також звернула увагу, якщо фізична особа – резидент отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, то для отримання права на зарахування сплачених податків така особа повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід, уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.

Посадовець також звернула увагу присутніх, що цього року громадянам, які виїхали за кордон в зв’язку з війною і які отримували допомогу від іноземних держав, необхідно задекларувати такі кошти без сплати податку та збору.  

В ході спілкування фахівець наголосила платникам, що хто планує звітувати про минулорічні доходи, найзручніше буде скористатися можливістю Електронного кабінету, оскільки цей багатофункціональний сервіс від податкової служби має чимало переваг. Для користування Електронним кабінетом потрібно лише оформити ключі електронного цифрового підпису.  

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX