Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості декларування доходів громадян йшлося під час «гарячої лінії»  в Дубенській ДПІ

опубліковано 23 березня 2023 о 09:03

Нещодавно у Дубенській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році.

На запитання платників податків відповідала начальник Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок податкової звітності Алла Панчук.

Під час «гарячої лінії» платники цікавились в який термін необхідно прозвітувати про отримані доходи, який порядок оподаткування і декларування спадщини, чи оподатковуються доходи, отримані від продажу майна.

Також, платники запитували чи подавати податкову декларацію при отриманні міжнародної допомоги під час війни. Відповідаючи на запитання Алла Панчук акцентувала увагу на тому, що громадяни, які отримали міжнародну допомогу під час війни, у тому числі – скористалися правом захисту в інших країнах світу, у 2023 році мають подати податкову декларацію за 2022 рік. Отже фізичні особи– резиденти України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, отриману допомогу від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які здійснюють благодійну діяльність, декларують як іноземні доходи, при цьому податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначають та не сплачують. Тобто, зазначають лише отримання таких коштів як дохід без податку та збору. При цьому декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». 

Також, на запитання який розмір нецільової благодійної допомоги можна не  оподатковувати, була надана відповідь, що не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що у 2023 році дорівнює 3760 гривень.

 

Кожному платнику, який зателефонував на «гарячу лінію», надано повну та вичерпну відповідь.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»