Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання оподаткування юридичних осіб майновими податками

опубліковано 26 травня 2023 о 11:44

Нещодавно у Гощанській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання оподаткування юридичних осіб майновими податками». На запитання платників податків відповідала  начальник ДПІ Галина Бондарчук.

В ході «гарячої лінії» платники податків, зокрема, запитували чи сплачує до бюджету плату за землю суб’єкт господарювання, який уклав з органом місцевого самоврядування договір сервітуту (право користування чужою земельною ділянкою). Посадовець роз’яснила, що у суб’єкта господарювання, який уклав з органом місцевого самоврядування договір земельного сервітуту як на платній, так і безоплатній основі, не вбачається підстав для виникнення у порядку, визначеному податковим законодавством, податкових зобов’язань з плати за землю за земельні ділянки (їх частини) щодо яких встановлено земельний сервітут на користь таких суб’єктів. Сторони договору земельного сервітуту можуть встановити розмір плати, який нормами Податкового кодексу не регулюється. При цьому встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, прав володіння, користування та розпорядження нею. Водночас, у разі укладення договору земельного сервітуту, такий власник земельної ділянки має право вимагати від осіб, в інтересах яких встановлено земельний сервітут, плату за його встановлення, а також має право на відшкодування збитків, завданих встановленням земельного сервітуту.

Платники податків також запитували, хто має сплачувати податок за нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо право власності на об’єкти нерухомого майна  перейшло до іншої юридичної особи протягом року та в який термін подається податкова декларація. Очільниця ДПІ поінформувала, що у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Посадовець також  поінформувала яким чином юридичні особи обчислюють та сплачують транспортний податок. Зокрема зазначила, що платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленого зразка, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. У  разі придбання протягом року об’єктів оподаткування,
декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Разом з тим, Галина Бондарчук  нагадала платникам про нові форми податкової звітності щодо майнових податків, які застосовуються з 1 січня 2023 року.

Платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали фахові відповіді на всі запитання, які їх цікавили.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»