Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про отримання громадянами податкової знижки - під час роботи «гарячої лінії»

опубліковано 30 травня 2023 о 10:27

Нещодавно  начальник Дубенського  відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС у Рівненській області Алла Панчук провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо отримання громадянами податкової знижки. 

Під час проведення «гарячої лінії» платників  цікавили запитання:  хто може скористатися правом на податкову знижку; перелік витрат, дозволених для включення до податкової знижки, та перелік документів, які необхідно надати щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки. 

У ході спілкування посадовець розповіла, що громадяни можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати минулого податкового року. Також ознайомила з переліком  витрат, дозволених до включення до податкової знижки. Зокрема, це витрати на: навчання; отримання доступного житла за державними програмами; оплату допоміжних репродуктивних технологій; відсотки за іпотечним кредитом; внески на благодійність; страхові платежі (внесків, премій) за договорами довгострокового страхування життя; пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення та ряд інших. 

Алла Панчук детально розповіла про перелік основних документів, які необхідно надати, щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки, та зауважила, що таким правом громадяни можуть скористатися упродовж усього 2023 року. 

Також податківець звернула  увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку. 

Кожному платнику, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.