Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Острозькій ДПІ надають практичну допомогу платникам у реєстрації ПРРО

опубліковано 19 вересня 2023 о 10:53

В Острозькій ДПІ  ГУ ДПС у Рівненській області податківці надають практичну допомогу підприємцям у реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО та роз’яснюють нюанси їх використання. 

В ході чергового тренінгу головний державний інспектор Олена Підгорецька поінформувала учасників про обов’язок кожного підприємця, окрім спрощенців І групи, застосовувати реєстратор розрахункових операцій при здійсненні готівкових розрахунків. 

При цьому податківець  зауважила, що кожен суб’єкт господарювання для себе обирає вид реєстратора розрахункових операцій – класичний РРО чи новітній програмний РРО.

Разом з тим, наголосила, що Державна податкова служба України в умовах військового часу продовжує роботу із вдосконалення функціоналу безоплатного ПРРО, створюючи бізнесу зручні умови для виконання вимог щодо фіскалізації розрахункових операцій. ПРРО від ДПС – це програмне рішення, застосовне для операційних систем Windows, Android, iOS, та Web-версія, яке інтегрується з фіскальним сервером ДПС.

Функціональні можливості ПРРО від ДПС: відкриття/закриття/автозакриття зміни; формування, реєстрація, видача чеків; додавання товарів/послуг у чек з номенклатури або вручну; друк та відправка фіскальних чеків покупцям на електронну пошту/месенджери;

ведення довідників номенклатури (експорт/імпорт даних); ведення довідника ставок податків; використання сканера штрихкодів; додавання штрихкоду марки акцизного податку;

різні форми розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована); оформлення  знижки/повернення товару на окремий товар/чек; формування та перегляд X-звіту, Z-звіту;

відправка Z-звіту до фіскального сервера; перехід/вихід у/з режиму офлайн із можливістю збереження/передачі даних до фіскального сервера.

Фахівець також звернула увагу, що з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення воєнного стану, для ФОП на єдиному податку діють знижені розміри штрафів за порушення у сфері застосування РРО/ПРРО: 25% замість 100% за перше порушення й 50% замість 150% — за кожне наступне. Але це не стосується платників ПДВ та продажу підакцизних товарів.

На завершення заходу податківець надала практичну допомогу платникам у реєстрації ПРРО.