Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія: податкові новації та актуальні питання податкового законодавства

опубліковано 20 вересня 2023 о 09:36

Днями у Сарненській  ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Про податкові новації та актуальні питання податкового законодавства». На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Наталія Зашко.

В ході «гарячої лінії» посадовець проінформувала додзвонювачів про зміни, прийняті Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Очільниця ДПІ роз’яснила порядок повернення суб’єктів господарювання, які використовували спрощену систему оподаткування з особливостями оподаткування, тобто за ставкою 2 відсотки, на систему оподаткування, на якій такі платники  податку  перебували до обрання таких особливостей, а також деталізувала визначення граничного обсягу доходу після повернення на попередню ставку та групу єдиного  податку.  

Наталія Зашко наголосила на обов'язковому застосуванні реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО платниками єдиного податку другої-четвертої групп та зазначила, що суб'єкти господарювання на свій власний вибір можуть використовувати або класичний, або програмний РРО, залежно від своїх потреб.  Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій платник повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку потрібно повідомити контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу (надати повідомлення за ф. № 20-ОПП). 

Також посадовець повідомила, що у рамках дії Закону України № 3219-ІХ вже з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО). 

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»