Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія Про переваги звітності в електронному вигляді

опубліковано 21 листопада 2023 о 09:59

Днями у Костопільській  ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Про переваги звітності в електронному вигляді».  На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Катерина Вдовиченко.

В ході «гарячої лінії» посадовець поінформувала, що відповідно до Податкового кодексу України податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено законодавством, в один із таких способів: особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;  засобами електронного зв’язку в електронній формі. Найбільш прийнятний спосіб подання звітності – засобами електронного зв’язку в електронній формі, оскільки не потребує відвідування платником податків податкової інспекції чи відділення поштового зв’язку. Подання звітності в електронному вигляді надає можливість скоротити час і витрати на подання звітності; мінімізувати помилки при заповненні декларації; при необхідності надати копії документів у додатку до декларації, що важливо, зокрема, при використанні права на податкову знижку; підвищити якість обслуговування платників податків та спростити процедуру подання податкової декларації.

Під час спілкування податківець особливу увагу  приділила можливості використання платником в електронному звітуванні безкоштовного сервісу «Електронний кабінет», що розташований на сайті Державної податкової служби України. На відміну від інших програм для подання електронної звітності сервіс «Електронний кабінет» не потребує інсталяції програмного забезпечення, та забезпечує цілодобову взаємодію платників податків з органами державної податкової служби в режимі реального часу, онлайн.

Посадовець також роз’яснила як перевірити Z-звіт в Електронному кабінеті, чи мають право суб’єкти господарювання, у разі не отримання квитанції про прийняття податкової звітності у електронній формі, надати повторно на паперовому носії звітність, та яка звітність буде вважатись прийнятою; чи має право платник податків отримувати квитанції після подання звітності в електронній формі.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»