Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» щодо актуальних питань при реєстрації РРО/ПРРО та новацій податкового законодавства відбулась у Дубенській ДПІ

опубліковано 21 листопада 2023 о 10:03

Нещодавно у Дубенській  ДПІ  Головного управління  ДПС у Рівненській області  відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо актуальних питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО, новацій податкового законодавства. На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Світлана Цимбалюк.

Спілкуючись з платниками, посадовець поінформувала, що з 01.08.2023 набув чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», звернувши увагу на відновлення обов’язку сплати єдиного податку за довоєнними ставками, повернення відповідальності суб’єктів господарювання за порушення використання РРО/ПРРО у сфері готівкових розрахунків тощо.

Зокрема, наголосила, що відновлено відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Відтак, з 01 жовтня цього року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи до порушників будуть застосовуватись фінансові санкції.

Світлана Цимбалюк зазначила, що суб'єкти господарювання на свій власний вибір можуть використовувати або класичний, або програмний РРО, залежно від своїх потреб. Для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій платник повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку потрібно повідомити контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу (повідомлення за ф. № 20-ОПП). 

Посадовець роз’яснила, що реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО, що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання. 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX