Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з актуальних питань щодо обліку платників податків

опубліковано 18 квітня 2024 о 11:06

Нещодавно у Корецькій ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань щодо обліку платників податків. На запитання платників відповідала начальник податкової інспекції Ірина Крупич.

Під час  «гарячої лінії» додзвонювачів цікавили різні питання, що стосуються Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Зокрема, були запитання, яким чином подається заява за ф. № 5ДР стосовно малолітньої особи (до 14 років) у разі зміни місця проживання. Відповідаючи на питання посадовець поінформувала, що заява подається одним з батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності документа, що посвідчує його особу, та свідоцтва про народження дитини до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання або до будь-якого контролюючого органу.

Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР може бути подана в електронній формі засобами електронних комунікацій з дотриманням вимог законодавства у сфері електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг, електронного документообігу, надання публічних (електронних публічних) послуг.

Документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків малолітньої особи, видається протягом трьох робочих днів з наступного дня після дня подання Заяви за ф. № 5ДР, одному з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) у разі пред’явлення контролюючому органу свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

Під час спілкування платники також цікавились за яким ідентифікатором форми в електронному вигляді платники податків подають заяви за ф. № 1-ОПП, ф. № 17-ОПП та повідомлення за ф. № 20-ОПП. Ірина Крупич роз’яснила, що платники податків подають через спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» або через розділ «Введення звітності» інформаційно-комунікаційної системи «Електронний кабінет»:

- заяву за формою № 1-ОПП (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів) з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» – за ідентифікатором J1312106;

- заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП – за ідентифікатором J(F)1312203;

- повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП – за ідентифікатором J(F)1312005.

Додзвонювачі «гарячої лінії» також цікавились порядком  внесення змін до облікових даних платників податків, порядком зняття з обліку платників податків та як повідомити про закриття рахунків.

На всі поставлені в ході «гарячої лінії» питання були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX