Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Демидівської ДПІ роз’яснюють нюанси декларування доходів за минулий рік

опубліковано 22 квітня 2024 о 11:40

Начальник Демидівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області Валентина Рачинська провела зустріч з платниками податків щодо подання декларацій про майновий стан та доходи за результатами 2023 року.  

 В ході спілкування було зроблено наголос на питанні оподаткування доходів, отриманих від продажу  легкових автомобілів. Посадовець розповіла платникам, що при отримані фізичною особою протягом звітного (податкового) року доходу від продажу іншій фізичній особі  другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою для резидентів – 5 відсотків і військовим збором за ставкою – 1,5 відсотки, а   третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою 18 відсотків ПДФО та військовим збором – 1,5 відсотки.

У ході діалогу Валентина Рачинська надала практичну допомогу в заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи. Також  зупинилась на порядку обчислення податку, нагадала  про терміни сплати, надала реквізити для сплати податків та роз’яснила як правильно заповнювати платіжні докумени для сплати податків.

Окрім того, фахівець повідомила громадян, що з 01.01.2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873, а також звернула увагу на переваги подання її в електронному вигляді через Електронний кабінет платника, який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації або за допомогою мобільного застосунку «Моя податкова».  

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»