Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про визначення та сплату мінімального податкового зобов’язання громадянами

опубліковано 23 квітня 2024 о 09:37

Нещодавно у Гощанській ДПІ  Головного управління ДПС у Рівненській  області відбувся черговий  сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Про визначення та сплату мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) громадянами». На запитання платників податків відповідала очільниця ДПІ Галина Бондарчук.

В ході спілкування платники запитували про необхідність сплати та основні нюанси нарахування МПЗ. Посадовець роз’яснила, що  збір покликаний зменшити втрати бюджету через ухилення від оподаткування шляхом детінізації аграрної діяльності (тобто вивести сільськогосподарські землі з  тіньового обробітку).

МПЗ рахується за формулою, прив’язаною до нормативно-грошової оцінки ділянки 1 га ріллі по області, де вона розташована, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого Податковим кодексом України (далі – ПКУ) для справляння плати за землю; коефіцієнту та кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків. Порядок визначення МПЗ визначено ст. 38-1 ПКУ. Формула розрахунку МПЗ залежить від того, проведена нормативна грошова оцінка земельної ділянки (паю) чи ні.

Посадовець також поінформувала: які саме податки, збори та оплати враховуються для визначення обсягу МПЗ; як звітувати за МПЗ;  чи передбачена відповідальність за несплату або несвоєчасну сплату МПЗ. 

Платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали фахові відповіді на всі запитання щодо заявленої тематики.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»