Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Млинівській ДПІ консультують щодо реєстрації ФОП

опубліковано 24 квітня 2024 о 10:27

У Млинівській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області на постійній основі проводяться тренінги та практикуми з питань реєстрації фізичних осіб - підприємців. Так, під час чергової зустрічі з платниками, начальник ДПІ Зоя Олієвська розповіла про процедуру реєстрації підприємницької діяльності.

Зокрема, посадовець роз’яснила, що реєстрація ФОП починається з подання заяви до Державного реєстратора. Після здійснення такої реєстрації, якщо платником прийнято рішення застосовувати спрощену систему оподаткування, необхідно подати відповідну заяву до контролюючого органу за основним місцем обліку.

 

Зоя Олієвська поінформувала також по терміни подання заяви для реєстрації платником єдиного податку. Вона нагалосила, що стати платником єдиного податку (перша та друга групи) підприємець має право з першого числа наступного місяця після державної реєстрації при поданні заяви до закінчення місяця, в якому відбулась реєстрація. Якщо підприємець обирає третю групу та подав заяву на єдиний податок протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації, він вважається платником єдиного податку з дати цієї самої державної реєстрації. А також пояснила, що заяву для застосування спрощеної системи можна подати, зокрема, і в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Також фахівець звернула увагу, що обов’язковим є подання Повідомлення за формою 20-ОПП про наявні об’єкти оподаткування протягом 10 календарних днів з дати державної реєстрації.

Під час спілкування розглянули й питання щодо строків подання податкової звітності ФОП, строків сплати податкових зобов’язань, розміру ставок єдиного податку. Крім того платників було поінформовано про обсяги річного доходу, які дають можливість суб’єктам господарювання перебувати на спрощеній системі оподаткування у 2024 році, та звернуто увагу на необхідність використання при розрахунках РРО/ПРРО, застосуванні платіжних терміналів, веденні обліку товарних запасів, належному оформленні трудових відносин з найманими працівниками. Серед іншого, посадовець розповіла як правильно  заповнювати реквізити  платіжних документів при сплаті податків до бюджету.

Крім того, Зоя Олієвська ознайомила учасників заходу з функціоналом електронних сервісів ДПС, зокрема Е-кабінету, за допомогою якого можна подати звітність, отримати довідки та необхідну інформацію із загальнодоступних реєстрів, листуватися з податковою інспекцією тощо. Та звернула увагу, що у мобільному застосунку «Моя податкова» доступні  сервіси і для ФОП.

На завершення зустрічі, податківець відповіла на низку запитань новостворених  суб’єктів підприємництва.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX