Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

 «Гаряча лінія» з актуальних питань нарахування та сплати єдиного внеску

опубліковано 25 квітня 2024 о 11:13

У Рівненській ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань нарахування та сплати єдиного внеску. На запитання платників податків відповідав начальник ДПІ Віктор Левченко.

Під час «гарячої лінії» чимало запитань стосувалося  добровільної сплати єдиного внеску. Посадовець роз’яснив, що громадяни, які у певні періоди не працювали, або працювали за межами України, чи з інших причин є незастрахованими особами,  мають право на добровільну сплату єдиного соціального внеску шляхом укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. При укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, який можна укласти на термін не менше одного року, особа поступово може набувати необхідний їй страховий стаж.

Укладаючи такий договір, особа зобов’язується щомісяця сплачувати внески. Розміри платежів обумовлюються в договорі й визначаються громадянами самостійно, але при цьому не може бути меншим за мінімальний страховий внесок (на сьогодні 1760 грн.).

Начальник ДПІ докладно розповів які документи необхідно подати особі, яка має право на добровільну сплату єдиного внеску з деяких видів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 Також платники запитували чи підлягають поверненню сплачені суми єдиного внеску у разі дострокового розірвання договору про добровільну участь. Податківець поінформував, що сплачені суми єдиного внеску у разі дострокового розірвання Договору поверненню не підлягають, при цьому період, за який сплачено єдиний внесок, враховується до страхового стажу тільки за умови подання додатка ЄСВ 2 «Розрахунок сум добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті» до Податкової декларації про майновий стан і доходи. Якщо укладений Договір достроково припинено або не виконано умови договору, штрафні санкції за такі порушення не передбачено, а Додаток ЄСВ 2 подається за періоди, за які сплачено страхові кошти.

Серед іншого додзвонювачі цікавилися в який термін подається Розрахунок платником єдиного внеску - роботодавцем, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП. Відповідаючи на запитання Віктор Левченко проінформував, що згідно з п. 4 розд. І Порядку подання платником Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за період, у якому проводилась процедура припинення, здійснюється до завершення  процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

В ході телефонної розмови посадовець також відповів на запитання які терміни сплати єдиного внеску, хто звільняється від сплати внеску за себе, як провести звірку нарахування та сплати єдиного внеску та ряд інших.  

 Платники податків отримали фахові відповіді на всі запитання відповідно заявленої теми.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»