Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо дотримання вимог трудового законодавства - під час «гарячої лінії»

опубліковано 26 квітня 2024 о 10:48

Цього тижня в ДПІ у м. Рівному Головного управління ДПС у Рівненській області відбувся сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія» щодо дотримання роботодавцями вимог трудового законодавства. На запитання додзвонювачів відповідала  начальник ДПІ Людмила Сучик

В ході «гарячої лінії» посадовець поінформувала, що відповідно до Кодексу законів про працю України роботодавець, приймаючи найманого працівника на роботу, зобов’язаний заключити з таким працівником трудовий договір. Трудовий договір – це угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні, допомогу у разі нещасного випадку на роботі, пільги, якщо є малолітні діти. Всього цього позбавлені незадекларовані працівники. Для роботодавця порушення трудового законодавства тягне за собою значні фінансові санкції.

Додзвонювачі також дізналися, що Податковим кодексом України передбачено, що платник єдиного податку, в тому числі і ФОП, виконує функції податкового агента у разі нарахування (виплати) ним оподаткованих податком на доходи фізичних осіб доходів на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах. При цьому, облік найманих працівників, платник єдиного податку має вести самостійно, з додержанням умови перебування ним на спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності щодо граничної кількості найманих працівників у відповідній групі платників єдиного податку.

Під час спілкування Людмила Сучик акцентувала увагу на тому, що легалізація заробітної плати залишається найактуальнішим питанням сьогодення. Кожен громадянин нашої країни має усвідомлювати, що офіційні трудові відносини гарантують захищене майбутнє, а офіційна заробітна плата забезпечує наповнення бюджетів та фондів соціального захисту громадян, сприяє формуванню бюджетів громад, на території яких вони здійснюють свою діяльність.  

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані відповіді у межах чинного законодавства.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX