Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси нарахування мінімального податкового зобов’язання обговорили в Демидівській ДПІ

опубліковано 15 липня 2024 о 09:21

Днями начальник Демидівської ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області Валентина Рачинська провела робочу зустріч з представниками земельного відділу Демидівської ТГ, під час якої обговорили важливість своєчасної та в повному обсязі сплати майнових податків задля наповнення місцевої скарбниці. 

У ході заходу  начальник ДПІ роз’яснила,  що платником у частині мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь. При цьому визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб. Платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції на  земельних ділянках, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Податківець зазначила, що правильність нарахування мінімального податкового зобов’язання залежить від належного оформлення договорів оренди земельних ділянок та їх реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Саме тому, за словами фахівця, потрібно переглянути та привести у відповідність уже діючі договори оренди, а при укладанні нових - дотримуватись усіх необхідних процедур їх реєстрації. Також зазначила, що проведена робота допоможе не лише при нарахуванні МПЗ, а й земельного податку для громадян. 

Крім того, обговорили питання сплати земельного податку громадянами та виділили категорії платників та граничні розміри земельних ділянок, які користуються пільгами зі сплати даного платежу. Посадовець поінформувала присутніх, що платники плати за землю мають право звернутися з письмовою заявою до податкової служби за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо: розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку; права на користування пільгою зі сплати податку; розміру ставки земельного податку; нарахованої суми плати за землю.

Під час спілкування Валентина Рачинська розповіла про електронні сервіси ДПС, зокрема про Електронний кабінет платника та безкоштовний мобільний застосунок «Моя податкова», за допомогою яких громадяни мають можливість в онлайн режимі переглянути інформацію про нараховані суми майнових податків, дізнатись про наявність податкового боргу та стан розрахунків з бюджетом, подати декларацію на податкову знижку та отримати інші сервісні послуги.

 


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX