Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок заповнення платником єдиного внеску Довідки-розрахунку на виплату заробітної плати

опубліковано 26 липня 2024 о 10:31

Рівненська державна податкова інспекція надає роз’яснення, щодо практичного застосування Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 16.09.2022 №291, при заповненні платником ЄСВ Довідок-розрахунків на виплату заробітної плати (додаток №1 Порядку 291).

У рядку 1. «Заробітна плата, зазначена в платіжній інструкції, або грошовому чеку» вказується сума зарплати, яка зазначена в платіжній інструкції, тобто зарплату зменшену на суму відрахувань податків та інших обов’язкових платежів (ПДФО, військовий збір) , яка підлягає виплаті через обслуговуючого надавача платіжних послуг.

У рядку 1.1. «Заробітна плата, що перевищує максимальну величину, з якої справляється єдиний внесок» вказується сума перевищення максимальної величини фактичних витрат на оплату праці, що дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати, встановленої законом, на яку нараховують ЄСВ ( з 01.04.2024р. – 120 000 грн. на 1 особу), яка зменшена на суму відрахувань податків та інших обов’язкових платежів (ПДФО, військовий збір). Наприклад заробітна плата працівника становить 135000 грн., то в рядку 1.1 відображається сума 12075,00 грн. (135000-120000)х19,5% (розмір ПДФО, військовий збір). При цьому рядок 1 має бути більшим 120 000 грн. зменшеним на суму (ПДФО, військовий збір).

У рядку 1.2. «Заробітна плата працюючих інвалідів» вказується сума зарплати осіб з інвалідністю зменшену на суму відрахувань податків та інших обов’язкових платежів (ПДФО, військовий збір).

У рядку 2. 22%х(р.1-р.1.1-р.1.2) вказується сума ЄСВ за ставкою 22% від суми заробітної плати зазначеної в р.1, яка зменшена на суму зарплати, що перевищує максимальну величину, з якої справляється єдиний внесок та на сумузарплати працюючих інвалідів. При формуванні довідки-розрахунку в елктронній формі, розрахунок здійснюється автоматично, з можливістю внесення змін платником, у разі незгоди з результатами автоматичного розрахунку.

У рядку 3. 8,41%хр.1.2. вказується сума ЄСВ за ставкою 8,41% від зарплати працюючих інвалідів. При формуванні довідки-розрахунку в елктронній формі, розрахунок здійснюється автоматично, з можливістю внесення змін платником, у разі незгоди з результатами автоматичного розрахунку.

У рядку 4. «Переплата єдиного податку» вказується сума переплати ЄСВ, за мінусом авансових платежів, здійснених до дня отримання коштів в установах надавача платіжних послуг за поточний звітний період та у поточному звітному періоді. Наприклад до суми переплати не входить ЄСВ, сплачений від зарплати за попередні місяці кварталу у зв’язку з відсутністю нарахувань пов’язаних з неподанням звіту (не настав термін).

У рядку 5. «Сума єдиного внеску, яка зазначається в платіжній інструкції та підлягає перерахуванню (р.2+р.3-р.4) вказується розрахунок суми ЄСВ, що підлягає перерахуванню. При формуванні довідки-розрахунку в елктронній формі, розрахунок здійснюється автоматично, з можливістю внесення змін платником, у разі незгоди з результатами автоматичного розрахунку.

Під таблицею зазначається «Інформація для надавача платіжних послуг»:

у першому полі вказується зарплата зазначена у платіжній інструкції (р.1 таблиці);

у другому полі вказують дату, номер і суму платіжної інструкції на сплату ЄСВ, яка не може бути менша за суму показника у р.5 таблиці.

Поля «Інформація для надавача платіжних послуг» є обов’язковими для заповнення платником ЄСВ. Їх не заповнення, є підставою для відмови у погодженні довідки-розрахунку. Не відповідність форми, сум зазначених у довідці-розрахунку, подачі їх не за тією адресою, також є підставою для відмови у погодженні довідки-розрахунку.

Довідка-розрахунок подається в електронній формі через електронний кабінет платника податків та/або на паперових носіях.

У разі подання через електронний кабінет платника податків отримання квитанції №1 та №2 свідчить про те, що документ пройшов перевірку на відповідність діючої форми, стандартів електронного документа, наявності обов’язкових реквізитів та зареєстрований в контролюючому органі для погодження.

У разі подання на паперових носіях, Довідка-розрахунок подається у 3-х примірниках (1- податковий орган, 1- платнику, 1- надавачу платіжних послуг).

Контролюючий орган після отримання від платника ЄСВ Довідки-розрахунку, перевіряє його, погоджує та /або відмовляє в погодженні з накладенням кваліфікованого електронного підпису та печатки та надсилає в електронний кабінет .