Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено черговий сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"

опубліковано 20 вересня 2019 о 09:34

Нещодавно ГУ ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником управління податків і зборів з юридичних осіб Вікторчук О.І.

Тема «гарячої лінії»: «Особливості оподаткування юридичних осіб».

Який номер рахунку зазначається в перехідний період запровадження банківського рахунку за стандартом IBAN в додатку 4 до податкової декларації з ПДВ при заявлені суми від’ємного значення до бюджетного відшкодування на поточний рахунок?

У період запровадження банківського рахунку за стандартом IBAN, платник податку, якому вже банком відкрито рахунок за стандартом IBAN, у додатку 4 до податкової декларації з ПДВ , у полях «просимо перерахувати на рахунок №» та/або «№ рахунку у банку» зазначає номер такого рахунку, при цьому поле «МФО» не заповнюється.

Який звітний період (квартал чи рік) зазначається у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств, якщо в середині року платник податку на прибуток, що використовує базовий звітний (податковий) період рік, переходить на спрощену систему оподаткування?     

Платник податку на прибуток, що використовує базовий звітний (податковий) період рік, у разі переходу на спрощену систему оподаткування в середині року подає Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, у полі 2 «Звітний (податковий) період» якої одночасно зазначає:

відповідний звітний період, що передує кварталу, з якого він переходить на спрощену систему оподаткування (І квартал, півріччя, три квартали);

базовий звітний період квартал.

Чи включаються до доходу ЮО – платника ЄП курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти?

Відповідно до п. 292.1 Податкового кодексу України доходом юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

Юридична особа – платник єдиного податку третьої групи визначає курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції згідно з вимогами положення (стандартів) бухгалтерського обліку.

При цьому позитивне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти включається до складу доходів такого платника податку. Від’ємне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти не зменшує базу оподаткування єдиним податком.

Яка дата вважається датою реалізації пального з метою складання акцизної накладної, у тому числі якщо відвантаження пального продавцем і отримання пального покупцем, а також сплата, перехід права власності, або підписання акту приймання-передачі про його отримання відбувається не в один день?

Відповідно до абзацу першого п. 231.1 ст. 231 Податкового кодексу України платник податку при реалізації, зокрема, пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого, зокрема, пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Акцизна накладна складається платником податку, зокрема, в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації, зокрема, пального (абзац перший п. 231.3 ст. 231 ПКУ).

При цьому у випадках, визначених п. 231.3 ст. 231 ПКУ платникам податку також надається право складання акцизної накладної за щоденними підсумками операцій, та не пізніше останнього дня місяця на весь обсяг реалізованого (втраченого) пального протягом такого місяця.
Отже, з метою складання акцизної накладної датою здійснення операції з реалізації пального вважається дата фізичної передачі (відпуску, відвантаження) такого пального, що засвідчується у первинних документах, незалежно від того, коли відбулась сплата або перехід права власності, отримання його покупцем.

Яка дата вважається датою оформлення МД з метою визначення дати виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів?

З метою визначення згідно із п. 187.1 ст. 187 Податкового кодексу України дати виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у разі експорту товарів, датою оформлення митної декларації вважається дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом проставлення посадовою особою митного органу на всіх аркушах такої декларації відбитку особистої номерної печатки, а в разі електронного декларування – за фактом засвідчення електронним цифровим підписом посадової особи митного органу електронної митної декларації, після перетворення її у візуальну форму.

Чи передбачено виправлення помилок в таблиці даних платника податку, яка надається при зупиненні реєстрації податкової накладної?

Відповідно до п. 29 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 117, платник податку має право подати до ДФС таблицю даних платника податку за встановленою формою згідно з додатком 3 до Порядку.

Згідно із п. 32 Порядку Таблиця із поясненнями розглядається комісіями регіонального рівня протягом п’яти робочих днів після дня її отримання.

Пунком 33 Порядку визначено, що комісії регіонального рівня приймають рішення про врахування або неврахування Таблиці, яке протягом операційного дня стає доступним платнику податку в електронному кабінеті.

Чинним законодавством не передбачено виправлення помилок у Таблиці даних платника.
Однак платник, після прийняття рішення комісіями регіонального рівня про неврахування Таблиці, має право надіслати нову Таблицю з правильними даними.

З якого часу мають право зареєструватись платниками ЄП четвертої групи новоутворені сільськогосподарські товаровиробники – ЮО?

Відповідно до п.п. 291.4.7 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України новоутворені, зокрема, сільськогосподарські товаровиробники – юридичні особи можуть бути платниками податку з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

При цьому згідно з абзацом другим п. 294.2 ст. 294 ПКУ попередній податковий (звітний) рік для новоутворених сільськогосподарських товаровиробників – юридичних осіб – період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.

 До якого контролюючого органу зобов’язаний подавати звітність та сплачувати екологічний податок ВПП після включення його до Реєстру ВПП?

Великий платник податків подає звітність та сплачує екологічний податок:     за здійснення викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, у межах населеного пункту місцезнаходження територіальних управлінь Офісу великих платників податків ДФС – до територіального управління Офісу великих платників податків ДФС такого міста;
за здійснення викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, за межами населених пунктів територіальних управлінь Офісу великих платників податків ДФС – до контролюючого органу за місцем розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць чи об’єктів;

за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений особливими умовами ліцензії строк – до Офісу великих платників податків ДФС.

При цьому, якщо місце подання податкових декларацій не збігається з місцем перебування на податковому обліку підприємства, якому в установленому порядку видано дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, спеціальне водокористування та розміщення відходів, до контролюючого органу, в якому таке підприємство перебуває на обліку, подаються протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, копії відповідних податкових декларацій.