Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Рівненщина: громади мають значні резерви для наповнення місцевих бюджетів

опубліковано 13 грудня 2019 о 15:29

Цього тижня на  Рівненщини говорили про  «точки зростання». Саме про можливості громад щодо резервів надходжень місцевих податків і зборів до бюджетів йшлося під час зустрічі керівництва області з  представниками об’єднаних територіальних громад, що відбулась в Рівненській ОДА.

«На сьогодні громади на місцях мають значні резерви для наповнення місцевих бюджетів, – звернувся до керівників ОТГ в.о. начальника ГУ ДПС в Рівненській області Віталій Чуй.  –Але надходження податків напряму залежатиме як буде організована робота саме на місцях. Чи буде організовано весь комплекс робіт із  збирання місцевих податків і зборів, на скільки якісно буде забезпечено взаємодію з бізнесом та місцевими структурами».

Керівник податкової служби зазначив, що задля успішного розвитку територіальних громад та їх стабільного фінансового забезпечення необхідно реалізувати ряд заходів, які  передбачають проведення інвентаризації податкової бази та платників податків; запровадження повного обліку ресурсів громади (матеріальних, природних, земельних); визначення “точок зростання” економічного потенціалу громади (створення нових підприємств, нових робочих місць, розвиток малого та середнього бізнесу тощо).

Така паспортизація громад дозволить врахувати усі джерела доходів, проаналізувати об’єкти та суб’єкти оподаткування, які є на певній території.

Як наголосив  під час наради голова ОДА Віталій Коваль,  щоб бути успішною, ОТГ повинна навчитися не лише споживати, але і створити умови для розвитку економіки на своїй території. Для цього треба розуміти, які ресурси має громада. Тому наступний рік – рік пошуку внутрішніх резервів.

Крім того, під час заходу учасники обговорили проблемні питання щодо сплати земельного податку, орендної плати, акцизного податку. Зокрема, звернули увагу представників ОТГ на посилені контролю за цільовим використанням земельних ділянок та сприяння прискоренню оформлення правовстановлюючих документів на землю.

Також приділили увагу питанню легалізації виплати заробітної плати, офіційного працевлаштування найманих працівників суб’єктами господарювання та підвищення рівня оплати праці.

Увагу присутніх було звернуто і на проект РРО у смартфоні, що повністю мінімізує корупційні ризики та дасть можливість сплачувати податки будь-де та будь-коли.

«У нас з вами - одна мета – це  розвиток Рівненщини. То ж спільно будемо вирішувати проблемні моменти і визначати шляхи співпраці та взаємодії» - підсумував спілкування Віталій Чуй.

В результаті наради було визначено ряд заходів, які мають бути реалізовані громадами вже до кінця січня 2020 року.

Головне управління ДПС у Рівненській області