Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Рівненщина: робота у напрямку легалізації ринку праці та детінізації ринку підакцизних товарів триває

опубліковано 24 червня 2020 о 17:48

Під час карантину Рівненщина демонструє найменший спад надходжень в Україні. Цей результат, передусім, пов'язаний із роботою у напрямку легалізації ринку праці та детінізації ринку підакцизних товарів. Про це під час наради, що відбулась в Рівненській ОДА, наголосив  голова ОДА Віталій Коваль. У нараді взяли участь керівники окремих територіальних органів міністерств та центральних органів виконавчої влади Рівненщини. Також на селекторному зв’язку в онлайн студіях були керівники РДА.

Присутні обговорили питання детінізації АЗС, пасажирських перевезень, продажу алкоголю та легалізації ринку праці. Адже детінізація бізнесу має прямий зв'язок із наповненням бюджетів.

Зокрема, було озвучено ряд цифр, які підтверджують, що цей напрямок роботи на постійному контролі. Так, з часу діяльності робочих груп на Рівненщині припинено роботу 146 незаконних АЗС, призупинено дію 174 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами та анульовано 25 ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним, за безліцензійну торгівлю пальним застосовані фінансові санкції на суму 3750 тис. грн., за результатами спільних заходів податкової служби та управління держпраці легалізовано працю 786 найманих осіб, що дало можливість додатково наповнити бюджет на  1,1 млн гривень.

Разом з тим, як зазначив очільник краю, головне завдання – не лише зупинити тіньовий бізнес, а остаточно перевести його у білу площину.

Учасники наради відмітили, що поряд із боротьбою з тіньовим бізнесом, на Рівненщині працюють над збереженням іміджу чесних роботодавців. У цьому плані завданням є посилення комунікації із місцевим бізнесом, аби про соціальні гарантії та законодавчі преференції, що запроваджені під час карантину на рівні держави для бізнесу, були відомі кожному суб’єкту господарювання, роботодавцю та найманому працівнику.

Також, під час наради, начальник ГУ ДПС у Рівненській області Віталій Чуй звернув увагу на питаннях надходжень платежів до місцевих бюджетів. Адже, відповідно до змін в законодавстві, під час карантину органи місцевого самоврядування отримали право змінювати ставки єдиного податку, зокрема звільняти від його сплати підприємців. Відповідно, надходження єдиного податку до місцевих бюджетів зменшаться. Тому керівник податкової служби області звернувся до керівників РДА щодо необхідності задіяти  резерви, використання яких дало б можливість збільшити доходи місцевих громад. Зокрема зазначив, що потенційним джерелом збільшення надходжень є податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У цьому контексті необхідним є формування даних про реальну податкову базу громади, що передбачає  проведення інвентаризації податкової бази та платників податків. Адже належний облік є підгрунтям нарахування податків та зборів. Тому, органи місцевого самоврядування повинні  використати усі наявні канали комунікації з мешканцями громад щодо розміру нарахованого податку та порядку його сплати.