Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"

опубліковано 30 червня 2020 о 14:36

Нещодавно ГУ ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником юридичного управління Ярославом Рашовським. Тема «гарячої лінії»: «Відповідальність платників податків та оскарження рішень контролюючих органів».

 Відповіді на актуальні запитання пропонуємо вашій увазі.

Яка відповідальність передбачена за несвоєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи фізичною особою?

Несвоєчасне подання платником податків – фізичною особою податкової декларації, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено Податковим кодексом України, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень.
Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Чи застосовується відповідальність за подання уточнюючого податкового розрахунку  ф. 1ДФ з метою уточнення реквізитів підприємства або внесення змін до номеру облікової картки найманого працівника?

Якщо у разі подання податковим агентом уточнюючого податкового розрахунку за ф. 1ДФ уточнюються реквізити підприємства або вносяться зміни до номеру облікової картки найманого працівника, то на такого податкового агента накладається штраф у розмірі 1020 гривень.
Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, –     тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 2010 гривень.
Разом з тим, зазначені штрафи не застосовуються у випадках, якщо помилки щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків у податковій звітності про суми доходів, нараховані (сплачені) на користь платника податків, суми утриманого з них податку були виправлені податковими агентами самостійно, у тому числі протягом 30 календарних днів з дня надходження повідомлень про помилки, виявлені контролюючим органом.

 До якого контролюючого органу необхідно звертатись фізичній особі - власнику декількох об’єктів нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних?

Фізична особа – власник декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних.

 Яка передбачена відповідальність за неподання повідомлення за ф. № 20-ОПП про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням?

 Неподання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, – тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.
У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн., на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

 

Чи звільнені фізичні особи від сплати податку на нерухомість у зв’язку з карантином?

Обчислення суми податку з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Фізичним особам – платникам податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки у 2020 році податкові органи нараховують податок за 2019 податковий (звітний) рік.

Об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в період з 1 березня по 31 березня 2020 року (Закон України №540 від 30.03.2020).

Отже, норми щодо звільнення від оподаткування будуть враховані при нарахуванні податковими органами податку фізичним особам – платникам за об’єкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (календарний рік).

Чи поширюється мораторій на застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства в період з 01 березня по 31 травня 2020 року, зокрема на санкції щодо декларування та сплати податку на додану вартість?

Мораторій на застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, які вчинені за період з 1 березня по 31 травня 2020 року, не поширюється на санкції за порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість. Це передбачено Законом України від 17.03.2020 № 533-IX, яким внесено зміни до Податкового кодексу України. Зокрема, платників податків не звільняють від застосування до них фінансової відповідальності контролюючими органами за такі порушення:

- неподання, несвоєчасне подання податкової звітності з ПДВ

- несплату, несвоєчасну сплату податкових зобов’язань з ПДВ.

Як допомога по частковому безробіттю  оподатковується ПДФФО та військовим збором?

 

 Законом України від 13 травня 2020 року № 591-IX внесено зміни у розділі ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України, якими на період з 2 квітня 2020 року  не оподатковуються ПДФО та військовим збором доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до статті 47-1 Закону України "Про зайнятість населення.