Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували – відповідаємо: Куди потрібно сплачувати ПДФО за відокремлений підрозділ?

опубліковано 18 січня 2021 о 13:33

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області зазначають, що будь-яка юридична особа відповідно до ч. 1,4 ст.64 Господарського кодексу України може складатися зі структурних підрозділів, а також створювати філії, представництва, відділення й інші відокремлені підрозділи. Такі підприємства самостійно визначають свою внутрішню структуру, а отже можуть вирішувати, що їм необхідно створити: структурний підрозділ або, наприклад, філію.

Відповідь на питання куди сплачувати ПДФО за відокремлений підрозділ залежатиме від того, уповноважило головне підприємство відокремлений підрозділ бути податковим агентом чи ні.

У випадку, якщо відокремлений підрозділ уповноважений бути таким податковим агентом, то він зобов’язаний самостійно:

— нарахувати, утримати й перерахувати податок на доходи фізичних осіб  та військовий збір з доходів найманих працівників, працевлаштованих у такому підрозділі, до місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням;

— формувати і подавати до податкового органу за своїм місцезнаходженням Податковий розрахунок № 1ДФ. При цьому в реквізитах форми зазначаються дані відокремленого підрозділу.

Якщо ж  відокремлений підрозділ не уповноважений на виконання функцій податкового агента, то головне підприємство самостійно за нього:

- нараховує, утримує з доходів працівників такого підрозділу ПДФО і перераховує його до місцевого бюджету за місцезнаходженням неуповноваженого відокремленого підрозділу, а ВЗ - до бюджету за місцезнаходженням головного підприємства;

- відображає інформацію про доходи працівників такого підрозділу і суми нарахованого/перерахованого ПДФО у формі № 1ДФ у вигляді окремої порції.

Нагадаємо, що оригінал такої порції головне підприємство подає до податкового органу за своїм місцезнаходженням, а копію — до податкового органу за місцезнаходженням неуповноваженого підрозділу.