Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

При здійсненні «спрощенцями» своєї діяльності не за місцем податкової адреси – застосовується максимальна ставка єдиного податку

опубліковано 21 квітня 2021 о 16:23

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до п. 293.2 ст.293 Податкового кодексу України фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку - не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму;

2) для другої групи платників єдиного податку - не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

Зауважимо, що ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках  до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, а другої групи - у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (п. 293.1 ст.293 ПКУ).

Фізична особа – підприємець свою господарську діяльність може здійснювати на свій вибір, або за місцем реєстрації або ж за межами сільської, селищної, місцевої ради в якій він зареєстрований. При цьому, подання заяв та звітності, отримання довідок, сплата податків здійснюється в контролюючому органі за податковою адресою платника.

Зверніть увагу , що у випадку здійснення платниками єдиного податку 2-ї групи господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для цієї групи платників єдиного податку (п. 293.7 ПКУ).

Враховуючи це, підприємцем – платником єдиного податку 2-ї групи, у разі здійснення діяльності на території однієї сільської, селищної або міської ради (не за місцем податкової адреси) застосовується максимальна ставка єдиного податку на календарний місяць, тобто 20 відсотків від розміру мінімальної заробітної плати.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»