Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували-відповідаємо

опубліковано 21 квітня 2021 о 16:26

Які наслідки для спадкоємців ФОПа, який втратив дієздатність або помер,  і залишив податковий борг? 

В головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що відповідно пп. 37.3.2 п. 37.3 ст. 37  Податкового кодексу України (далі – ПКУ) підставами  для   припинення 

податкового обов'язку, крім його виконання, зокрема, є смерть фізичної особи, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою.

Зауважимо, що відповідно до п. 99.1 ст. 99 ПКУ порядок виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу фізичної особи (у тому числі фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність) у разі її смерті або визнання безвісно відсутньою чи недієздатною, а також малолітньої/неповнолітньої особи виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу фізичної особи (у тому числі фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність) у разі її смерті або оголошення судом померлою здійснюється її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття.

Зверніть увагу, що контролюючими органами в порядку, встановленому цивільним законодавством України, виставляються претензії спадкоємцям для пред’явлення претензій кредиторами спадкодавця.

Грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавця стають грошовими зобов’язаннями та/або податковим боргом спадкоємців відразу після закінчення строку прийняття спадщини, при цьому пеня до настання цього строку не нараховується.

Відповідно до п. 162.3 ст. 162 ПКУ, щодо сплати податку з доходів фізичних осіб, то у разі смерті платника податку або оголошення його судом померлим чи визнання безвісно відсутнім або втрати ним статусу резидента (за відсутності податкових зобов'язань як нерезидента згідно з цим Кодексом) податок за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. Відповідно до цього останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який відповідно припадає смерть такого платника податку, винесення такого судового рішення чи втрата ним статусу резидента. У разі відсутності нарахованих доходів податок сплаті не підлягає.

Відповідальність за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу платника податків, несе особа, яка вступає у права спадщини або уповноважена здійснювати розпорядження майном такої особи (п. 97.4 ст. 97 ПКУ).

Отже, згідно норм чинного податкового законодавства, грошові зобов’язання спадкодавця стають грошовими зобов’язаннями та/або податковим боргом спадкоємців, які прийняли спадщину пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття, після закінчення строку прийняття спадщини. При цьому, подання спадкоємцями податкової звітності у разі смерті фізичної особи – підприємця не передбачене ПКУ.