Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання врегулювання податкового боргу не втрачає своєї актуальності

опубліковано 28 травня 2021 о 13:53

Питання врегулювання податкового боргу не втрачає своєї актуальності, тому фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області продовжують проводити заходи з ознайомлення платників податків з даною темою.

Під час чергового вебінару заступник начальника ГУ ДПС в області Зоя Хоній звернула увагу слухачів на те, що минулого року Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 4 грудня 2020 року № 1072 року  було впроваджено додаткові заходи підтримки громадян та малого бізнесу. Закон 1072 набрав чинності з 10 грудня 2020 року та його нормами було збільшено мінімальний поріг суми податкового боргу, до якої не застосовуються заходи стягнення.

Також цей документ доповнив підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу новими пунктами, через які законодавець передбачив одразу декілька механізмів врегулювання податкового боргу, залежно від його суми та категорії платників податків – боржників, а саме:

 1) списання податкового боргу, загальна сума якого за усіма податками і зборами не перевищує 3 060 гривень у будь-якого платника податків, крім платників, що перебувають у процедурах банкрутства, та платників, що мають податковий борг з митних платежів (;

 2) відстрочення податкового боргу, загальна сума якого не перевищує 6 800 гривень для платників податків фізичних-осіб;

3) прощення фінансових санкцій за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу платникам податків фізичним і юридичним особам окремих категорій.

Ці механізми є різними за змістом і способом застосування.

В ході заходу заступник начальника управління по роботі з податковим боргом Мирослава Клим нагадала  слухачам основні положення діючого законодавства, які надають можливість врегулювати податкові борги та надала відповіді на питання, з якими найчастіше звертаються платники до податкової служби.

Мирослава Клим також роз’яснила, що нормами Закону № 1072 передбачено можливість для платників податків скористатися процедурою списання штрафних санкцій. Згідно з процедурою у разі погашення у повному обсязі грошовими коштами протягом шести місяців від дня набрання чинності Законом № 1072  суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 1 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі,  списуються штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу.

Посадовець звернула увагу на те, що така можливість врегулювання боргу діє до  09 червня цього року, тож закликала платників податків не зволікати, адже залишилось обмаль часу!

У разі необхідності отримання додаткової інформації щодо цього питання порадила  звертатись до Центрів обслуговування платників або до фахівців по роботі з податковим боргом за телефоном (0362) 64-21-00.