Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наповнення місцевих бюджетів – спільна справа

опубліковано 22 червня 2021 о 11:50

Реформа децентралізації дозволила суттєво наростити доходну частину місцевих бюджетів. Однак, фінансування більшої частини видатків, пов’язаних з життям територіальних громад, тепер здійснюється за рахунок їхніх бюджетів. Тому, задля пошуків додаткових резервів наповнення місцевих бюджетів,  керівництво податкової служби області продовжує зустрічі з представниками територіальних громад.

Так, під час чергової зустрічі у Гощанській селищній раді з представниками Бабинської, Бугринської, Великомежирицької та Корецької громад, фахівці Головного управління ДПС у Рівненській  області детально зупинилися на питаннях сплати до місцевих бюджетів майнових податків, а саме встановлення органами місцевої влади ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку, необхідності оформлення та введення громадянами в експлуатацію житлових та нежитлових будівель, оформлення земельних ділянок власниками та реєстрації в Державному земельному кадастрі, використання земельних ділянок (за межами  населених пунктів) без договорів оренди, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, своєчасного надання органами місцевого самоврядування до податкового органу інформації по укладеним договорам оренди земельних ділянок державної та комунальної власності тощо.

Також податківці акцентували увагу присутніх на необхідності розширення податкової бази шляхом активізації спільної роботи по забезпеченню офіційного оформлення найманих працівників, залученню заробітних плат до оподаткування, роботі з роботодавцями, які виплачують заробітну плату в розмірі, нижчому за мінімальний, або ж мають заборгованість із виплати заробітної плати, а також сплаті податку при отриманні доходів у вигляді орендної плати за земельні паї.

Жваву дискусію викликали й питання, пов’язані зі сплатою акцизного податку, у тому числі при реалізації пального автозаправними станціями на територіях громад.

Також зупинились на позитивних нововведеннях у зв’язку із застосуванням програмних реєстраторів розрахункових операцій. Не залишилося без уваги й питання щодо механізмів врегулювання податкового боргу. 

Думка учасників зустрічі одностайна -  проведення таких заходів актуально та необхідно задля налагодження тісної співпраці в питаннях наповнення місцевих бюджетів.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»