Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Земельні ділянки знаходяться у власності малолітніх та неповнолітніх дітей - хто є платником земельного податку

опубліковано 06 липня 2021 о 13:11

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що відповідно до ст.269 та ст. 270 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Згідно норм чинного законодавства правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття, малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років, а неповнолітньою –  дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Зауважимо, що у випадку  коли дитина або особа, дієздатність якої обмежена, не може самостійно здійснювати свої права, ці права здійснюють батьки, опікун або самі ці особи за допомогою батьків чи піклувальника.

Звертаємо вашу увагу, що всі грошові зобов’язання малолітніх/неповнолітніх осіб виконуються в повному обсязі їх батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття малолітніми/неповнолітніми особами цивільної дієздатності (п. 99.2 ст. 99 ПКУ).
У разі невиконання таких грошових зобов’язань, батьки (усиновителі) малолітніх/неповнолітніх і малолітні/неповнолітні малолітніх/неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу.
Відповідно до діючого законодавства повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття), а кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законодавством.
Пільги щодо сплати земельного податку для малолітніх та неповнолітніх дітей не передбачені.  Перелік категорій фізичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку, визначено у п. 281.1 ст. 281 ПКУ.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, земельний податок за земельні ділянки, що знаходяться у власності малолітніх та неповнолітніх дітей, нараховується на загальних підставах, і сплачується батьками, опікунами чи піклувальниками.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»