Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зобов’язання спадкоємця щодо ДПС після смерті спадкодавця-підприємця

опубліковано 09 липня 2021 о 13:05

Податківці Рівненщини пояснюють, що після смерті спадкодавця-підприємця, який був платником єдиного податку, спадкоємцями не подається заява про відмову від спрощеної системи оподаткування, оскільки повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця у разі смерті, а також відомості відповідної реєстраційної картки є підставою для зняття його з обліку в контролюючих органах. Це ж стосується підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Подання звітності за останній звітний період, на який припадає дата смерті, не передбачено нормами податкового законодавства.

Поряд з цим, виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу ФОП-«спрощенця» у разі його смерті або оголошення судом померлим здійснюється її спадкоємцями, які прийняли спадщину (крім держави), в межах вартості майна, що успадковується, та пропорційно частці у спадщині на дату її відкриття. 

Згідно п.162.3 Податкового кодексу України у разі смерті платника податку або оголошення його судом померлим чи визнання безвісно відсутнім податок за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. Відповідно до цього останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який відповідно припадає смерть такого платника податку, винесення такого судового рішення. Якщо ж нараховані доходи відсутні, тоді податок не підлягає сплаті. Також грошові зобов’язання померлої фізичної особи припиняються у разі переходу спадщини до держави.

У випадку нарахування доходу та за наявності спадкоємців, особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу платника податків, є стосовно фізичної особи, яка померла або визнана судом безвісно відсутньою або оголошена померлою, особи, які вступають у права спадщини або уповноважені здійснювати розпорядження майном такої особи (п. 97.4 ПКУ).

Контролюючими органами в порядку, встановленому цивільним законодавством України для пред’явлення претензій кредиторами спадкодавця претензії пред’являються спадкоємцям. 

Грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавця стають грошовими зобов’язаннями та/або податковим боргом спадкоємців вже після закінчення строку прийняття спадщини.

Зауважимо, що пеня на грошові зобов’язання та/або податковий борг спадкодавців протягом строку прийняття спадщини не нараховується. 


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»