Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплата податків – конституційний обов’язок громадян

опубліковано 25 червня 2021 о 11:22

У 1996 році Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на світовий досвід, прийняла Основний Закон України — Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.
Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.
Конституція як основоположне джерело податкового права містить правові принципи, що визначають нормативне регулювання центральних і місцевих податків і є базовими для процесуального податкового законодавства; встановлює правові основи податкової діяльності держави та компетенцію центральних і місцевих органів у сфері податкових відносин.

Одним із конституційних обов'язків громадян України є обов'язок кожного сплачувати податки й збори в порядку і розмірах, установлених законом, а також щороку подавати до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом (ст. 67 Конституції України).

Стабільність бюджетної системи нашої держави забезпечують саме платники податків, і більшість із них усвідомлює важливість декларування доходів як виконання свого обов'язку щодо сплати податків перед державою та суспільством.

Тож наповнення держбюджету, реалізація завдань та функцій держави безпосередньо залежать від ефективного виконання усіма суб'єктами податкового права податкового обов'язку. 

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»