Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування доходу від продажу нерухомого майна нерезидентом

опубліковано 01 вересня 2021 о 17:03

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується згідно порядку, встановленому для резидентів, за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Тобто такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) за ставкою 18% та військовим збором (далі – ВЗ) у розмірі 1,5%.

Отриманий дохід від такого відчуження фізична особа зобов’язана відобразити у річній податковій декларації.

Зверніть увагу якщо об’єкти нерухомості перебувають у власності нерезидента менше трьох років,  то дохід отриманий від операцій з продажу (обміну) такого майна оподатковується за ставками 18% ПДФО та 1,5% ВЗ.

У випадку коли об’єкт нерухомості, зазначений у п.172.1 ст.172 ПКУ, перебуває у його власності більше трьох років, то дохід від продажу такої нерухомості не оподатковується.

Отже, окрім ставки податку за якою буде оподатковуватися дохід від продажу нерухомості, вам слід звернути увагу на термін, протягом якого така нерухомість перебувала у вашій власності.


Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»