Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації у застосуванні РРО - під час вебінару

опубліковано 11 листопада 2021 о 11:30

Податківці Рівненщини продовжують інформувати суб’єктів господарювання  про актуальні теми, зокрема щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Зрозуміло, що на сьогодні вимога обов’язкового використання при розрахунках зі споживачами касових апаратів стосується не всіх суб’єктів господарювання. Але з наступного року коло таких суб’єктів значно розшириться. Тому в ході чергового вебінару начальник відділу інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Рівненській області Ірина Матвійчук проінформувала слухачів про те, хто має використовувати РРО, як зареєструвати касовий апарат, які переваги застосування новітніх програмних реєстраторів розрахункових операцій. Зазначила, що насправді реєстратори не створюють проблеми, а вирішують їх. Сам касовий апарат дає для підприємця багато переваг - і бухгалтерський облік, і можливість за оптимальний час підрахувати залишки, зробити переоцінку товару, запрограмувати ціни для нових товарів і т. п. Особливо коли йде мова про програмний РРО. Його переваги очевидні. Це, зокрема, економія на купівлі й обслуговуванні касових апаратів. ПРРО від ДПС безкоштовно встановлюється на телефон, планшет або комп’ютер; всі чеки фіскалізуються безпосередньо на сервері ДПС; можливість передати чек покупцю в електронній формі; не потрібно ремонтувати й оновлювати пристрій — програмне РРО оновлюється автоматично.

Також увагу підприємців було звернуто на питання, яке цікавить багатьох ФОП, які здійснюють торгівлю на ринку: чи необхідно їм застосовувати РРО.

Тож, нормами Податкового кодексу України передбачено, що реєстратори розрахункових операцій та програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи, тобто тими, хто не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного року.

Але було наголошен: якщо фізична особа-підприємець здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, то така особа не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

Учасникам також нагадали, що всю необхідну інформацію про РРО можна отримати на вебпорталі ДПС, або в Центрах обслуговування платників.

 Детальніше - за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=GhbhSRPZlQc

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX