Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова соціальна пільга: що необхідно знати про її застосування

опубліковано 04 лютого 2022 о 10:45

Чимало громадян звертаються до Центрів обслуговування платників з питанням щодо податкової пільги: хто і в яких випадках  має право на її застосування, який  розмір пільги та як її розрахувати. Начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Людмила Кончук надала роз’яснення з цих питань.

  • Що таке податкова соціальна пільга

Податкова соціальна пільга (далі - ПСП) — це сума, на яку платник податку з доходів фізичних осіб має право зменшити суму свого загального місячного оподаткованого доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати.

  • Граничний дохід, що дає право на застосування ПСП

Податкова соціальна пільга (ПСП)  застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. Отже, дохід, що дає право на застосування ПСП у 2022 році, становить 3470 грн. (2481 грн.  х 1,4).

Граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків, визначається як добуток граничного доходу для застосування ПСП та відповідної кількості дітей. Тому для платників податку, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років, граничний розмір 3470 грн. помножують на кількість дітей.

  • Як розрахувати ПСП та кому надається

Податкова соціальна пільга  розраховується від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня звітного року та не змінюється протягом такого року.

ПСП надається будь-якому платнику податку в розмірі, що дорівнює 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), установленому законом на 1 січня звітного податкового (звітного) року. То ж у 2022 році загальна для всіх платників ПСП у розрахунку на місяць становить 1240,50 грн. (2481 грн. х 50 %).

Для платників податку, що утримують двох чи більше дітей віком до 18 років, ПСП становить 1240,5 грн. у розрахунку на кожну таку дитину.

Підвищена 150% ПСП у розмірі 1860,75 грн. (2481 грн х 50 % х 150 %)  надається платникам податку, визначеним: пп. «а», «б» пп. 169.1.3 Податкового кодексу - одиноким матерям (батькам), вдовам (вдівцям) або опікунам, піклувальникам; тим що утримують дитину-інваліда - у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років; переліком з пп. «в»–«е» пп. 169.1.3 Податкового кодексу.

Підвищена 200% ПСП для платників податку, визначених пп. «а»–«ґ» пп. 169.1.4 Податкового кодексу, становить 2481 грн. (2481 грн. х 50 % х 200 %).

 

Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінці ДПС України у мережі Фейсбук  https://www.facebook.com/TaxUkraine