Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Працюєте за кордоном – що зі сплатою податків в Україні

опубліковано 11 лютого 2022 о 10:16

Фахівці ГУ ДПС у Рівненській області в період проведення деклараційної кампанії інформують громадян щодо порядку декларування отриманих доходів, адже будь-який  дохід, отриманий громадянами, так чи інакше мають бути оподатковані, навіть якщо такі доходи отримані за межами України.

На сьогодні чимало жителів Рівненщини працюють саме за кордоном. Тому актуальним питанням буде чи підлягають декларуванню доходи отримані за кордоном  і  який податок при цьому потрібно буде сплатити.

В першу чергу, якщо громадяни отримували доходи за кордоном і  сплатили з них податки за межами України, то їм, як правило, не доведеться платити податки ще раз. Адже є нюанс, який дозволить зменшити суму податку з іноземних доходів, що сплачується в Україні. Це міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування, які діють між урядом України та урядами інших держав. Тож, якщо укладений подібний договір між Україною та державою, в якій працює особа, то  відповідно до норм Податкового кодексу можна зарахувати суму податків, сплачених за кордоном під час розрахунку суми податку, який підлягає сплаті в Україні.

Для того щоб зарахувати суму податків, сплачених за кордоном, потрібно документально підтвердити, яку суму громадянин сплатив до контролюючого органу іноземної держави. Так,  платнику необхідно  отримати від  державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України. 

Звертаємо увагу, що у разі відсутності у платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого податку, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларацій до 31 грудня року, наступного за звітним.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за вибором платника у будь-який зручний спосіб:

- через сервіс «Електронний кабінет»(з використанням електронного цифрового підпису);

- до Центрів обслуговування платників (за місцем реєстрації);

- відправляється поштою (з повідомленням про вручення).

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX